Jak seřídit přítlak posuvu drátu na CO2?

Jak seřídit přítlačnou sílu posuvu drátu u  MIG svářečky „ céóčka ” ?

Ahoj svářeči / svářečko.

Při prodeji v obchodě a i na našem E-shopu, se setkáváme dost často s otázkou seřízení přítlaku podavače ( posuvu ) drátu. Ač to tak možná někomu nepřijde, je tato otázka opravdu důležitá. Pokud není správně seřízen přítlak a zároveň brzda cívky, může docházet k prokluzu drátu, nebo naopak hromadění drátu před podavačem. V konečném výsledku mají obě závady velký vliv na sváření.  Proces sváření „nekonečným ” drátem se dá přirovnat k toku vody z kohoutku, kdy tavnou lázeň přirovnáme ke sklenici vody, tok by měl být dostatečný a plynulý. Pokud je vody málo dlouho trvá naplnění sklenice a při velkém přebytku se ti voda vyleje nebo ti vystříkne ven.

Malý přítlak

Pokud máš nastavený malý přítlak, bude docházet k prokluzu drátu. Pak se bude stávat, že se drát nedostane „ včas ” k bodu sváru a bude ti ukapávat nebo „ ustřelovat ” od sváru. Myšleno je to tak, že drát odkápne a než se stihne posunout opět k bodu sváru vznikne prodleva bez sváření. Zde se to dá přirovnat ke kapání vody z kohoutku do sklenice. Pokud jen kape, bude ti naplnění trvat dlouho a v čase mezi kapkami se ti sklenice prostě plnit nebude.

Špatně seřízená brzda

Tento problém se většinou projeví dvěma závadami. Hromaděním drátu před podavačem a prokluzu drátu v kladkách.

Při hromadění dojde ke skrabatění drátu ( nahrnutí) před podavačem a následně nejde svářet, protože nahrnutý drát, prostě kladka nevezme. Příčinou je většinou volná brzda cívky. Stačí lehce dotáhnout matku nebo šroub na středu držáku cívky drátu. Správně by se měl drát při přerušení sváření posunout max. o 5 mm z cívky.

Středová matka

U prokluzu drátu může být pachatelů více. Jedním z nich je naopak příliš dotažená brzda cívky. Druhým je malá přítlačná síla na podavači. A extrémem by byl starý špinavý nikdy neměněný bowden, ve kterém by se zadrhával drát.

Jak tedy seřídit přítlak? - Nabídneme ti dvě metody. 

POZOR  VŽDY SE UJISTĚTE, ŽE SE PŘI SEŘIZOVÁNÍ NEDOTÝKÁTE KOSTRY SVÁŘEČKY NEBO DÍLŮ NA NI NAPOJENÝCH!!

Palec

Toto je metoda, kdy použiješ palec své ruky jako měrku. Přilož palec v rukavici na hubici hořáku ( borci to můžou zkusit bez rukavice, ale na vlastní nebezpečí), lehce přitiskni a stiskni tlačítko sváření. Drát by tě měl odtlačit, neměl by propíchnout rukavici a už vůbec ne tvůj palec!

Prkénko

Při této metodě použijeme prkénko, nebo kus plastu.

Jednou variantou je přiložení hubice ( špičky ) hořáku cca 5 mm  od zkušební plochy a stisknutí sváření. Drát by vás neměl odtlačit od prkénka a kladky by měly proklouznout ( tady je to trošku sporné). Při druhé variantě přiložte hubici cca 5 cm od prkénka a stiskněte sváření.  V tomto případě by se měl drát po nárazu do podložky ohnout a pokračovat dále. 

 POZOR  VŽDY SE UJISTĚTE, ŽE SE PŘI SEŘIZOVÁNÍ NEDOTÝKÁTE KOSTRY SVÁŘEČKY NEBO DÍLŮ NA NI NAPOJENÝCH!!

Hodně úspěchů. Práci zdar a sváření zvlášť!