For purchases from the European Union, change the currency at the top right to EUR.

Jak šetřit náklady a peníze při sváření?

Jak ušetřím penízky při sváření?

Ahoj svářečko / svářeči

Spousty z nás řeší otázku jak ušetřit penízky při sváření? Jak to prostě udělat abych nemusel kupovat neustále nové věci a díly. Je jasné, že každá věc má svou životnost a pokud dosáhne své hranice životnosti tak se odporoučí a musíme chtě nechtě koupit novou. Je jedno jestli to je svářečka, hořák, díly na hořák, prostě tak to je. Proč ale kupovat nové věci když by měly vydržet déle? 

My můžeme nákup oddálit alespoň o něco, nějakou dobu. Pojďme se tedy na to podívat a zkusit pár tipů.

Čistota

Ač se to nezdá je to jeden ze základních a hlavních pilířů práce při sváření. Nejde ani tak o čistotu pracoviště ( i když bezpečnost na prvním místě ) jako a to je důležité čistotu svařovaného materiálu a pomůcek pro svařování. Udržujte svářečky, hořáky, držáky elektrod čisté. Svařovaný materiál by jste měli mít dobře připravený a očištěný pokaždé. Čištění je možné vynechat jen u sváření obalovanou elektrodou a to jen ve výjimečných případech, kdy to opravdu jinak nejde. Na tyto případy se však prodávají speciální elektrody k tomu určené. 

Proč čisté?

U svářečky se jedná především o vnitřní čistotu, kdy výrobci doporučují vyfoukání vnitřku svářečky jednou ročně podle četnosti používání, u hobíků to může být třeba 1 x za 2 roky a více. Díky tomu zabráníte přehřívání, možným zkratům uvnitř přístroje, prodloužíte mu jeho životnost. Hubice - pokud u CO2 nebo TIG svařování máte znečištěnou a zanesenou hubici nebude docházet k dostatečnému a rovnoměrnému proudění ochranného plynu což povede k pěnění sváru a jeho následné nedostatečné pevnosti. V tu chvíli kdy se plyn nerovnoměrně rozpíná dochází k reakci s kyslíkem a oxidaci, tudíž k nežádoucím chemickým změnám. U nedostatečně očištěného materiálu bude docházet ke stejnému jevu, navíc vám oblouk může ustřelovat do stran, takže svarová lázeň nebude rovnoměrná a vytvoříte místo rovného svaru hada plazícího se přes kopečky pryč. Uvolněný průvlak, wolframová elektroda povede ke špatnému vedení proudu a tím k přehřívání konce hořáku. Nečistý drát bude způsobovat větší otěr v bowdenu. Znečištěný a „ oprskaný ” držák elektrody může způsobovat nedostatečný převod svařovacího proudu, takže se může lepit elektroda a ještě je možné jeho přehřívání. Necháte-li znečištěné hledí kukly, začnete si máčet nos ve svarové lázni protože se budete naklánět aby jste vůbec viděli kde sváříte.

Co tedy s tím?

Je to jednoduché, neopomíjejme přípravu a starejme se o své věci. Moje zkušenosti a praxe jsou následující: Kukla - jednou za měsíc podle četnosti sváření její hledí a celou kuklu umyji, ošetřím nano sprejem. Díky tomu se na ní méně usazují nečistoty. Nemusím tak často kupovat fólie. Hořák CO2 - před každým svářením a opravdu před každým, sejmu hubici, vše otřu a vytřu vše hadříkem, zkontroluji dotažený průvlak, pokud potřebuji vyčistím hubici ještě čističem hubic, nasadím vše zpět a nastříkám přímo do hubice separační sprej. Svářím pravidelně a mohu potvrdit, že maximálně měním průvlaky 1 - 2 x ročně. Protože teď když jsem již jen hobík, toho víc nepotřebuji. V profi provozech to bude jistě častěji, ale i zde se touto metodou šetřit dá. U TIG by se z principu na keramické hubici nemělo nic uchytit, ale viděli jsme i nemožné. Prosím čistěte je mechanicky jen netlačte moc velkou silou ať si je nerozbijete. Správně dotahujte průvlaky CO a kleštiny na TIG. Před vstupem svařovacího drátu k podávacím kladkám umístěte čistící tampon, který setře nečistoty vzniklé při výrobě nebo prach z dílny usazený na cívce a drátu, prodloužíte si životnost kladek i bowdenu. Držák elektrod, zde se jedná jen o vnitřek kleští, pokud se vám zde vytvoří kulička, napálení, odstraňte je jemným pilníčkem. Svářečku nechte vyfoukat odborným servisem nebo pokud si troufnete vyfoukejte si ji sami. Samozřejmě stroj musí být vytažený ze zásuvky a vzduch by mněl procházet přes odlučovač vlhkosti.

Znečištěné hubice

Mechanické problémy

Dále jsou zde mechanické faktory které vznikají například při šíleném zvyku nepoužít separační sprej pro CO2 a raději oklepávat ( vyklepávat ) nečistoty z hořáků o svařenec nebo odkládání na plochu ze které hořák spadne. V obou případech se může zlomit hrdlo hořáku. Toto jsou reálné zkušenosti. Pak se nedivte, že vás nové hrdlo stojí kolem 300 Kč a více. Věřte tomu nebo ne, hrdlo hořáku opravdu nemůže prasknout při sváření. Jedině pokud ho jakkoli mechanicky poškodíte. To samé platí u TIG hořáků. Pokud začnete klepat keramickou hubicí o stůl nebo spadne věřte, že hubice praskne. Řešení je jednoduché. Na odložení hořáků a držáků elektrod se prodávají magnetické, přenosné držáky pro MMA, TIG i MIG, které stojí méně nežli hrdla hořáků.  S oklepáváním o stůl nebo svařenec prostě přestaňte, hořák není kladívko. Pro menší zanášení CO2 hubic se prodává výše zmíněný separační sprej, pasta a pro čištění čistič hubic. 

Co se týká svářeček všeobecně, dbejte na kabely jak zemnící svorky, tak i držáku elektrod, hořáků. Pokud budete používat oslabené a narušené kabely nebude docházet k dostatečnému přenosu proudu, spíše ke ztrátám. Pak budete používat vyšší proudy a svářečka se může více zahřívat, no a to všechno stojí penízky. S autem také nepojedete s jedním prázdným kolem.

Mnoho úspor. Práci zdar a sváření zvlášť!