Jak vybrat podávací kladku

Jak vybrat podávací kladku pro svářečku MIG/MAG

Myslel jsem, že o tomto už jsem psal tak jsem si dal trochu načas ( pardon ). Výběr kladky do svářečky není naštěstí nic složitého. Vím, že pro začínajícího svářeče se to může jevit jako další problém, ale ten za chvíli odstraníme. Takže se neboj, bude to rychlé, stručné a příště budeš vybírat s klidem. 

Vypíšu zde hlavně jaké informace pro správný výběr kladky budeš potřebovat a také trochu proč. Přece jen je to lepší pro pochopení.

 

Podle čeho vyberu správnou kladku do svářečky

  • Průměr svářecího drátu
  • Velikost průměru kladky
  • Typ materiálu, jaký chci svářet, respektive jaký drát na něj použiji
  • Typ svářečky

 

Průměr svářecího drátu

Zde je to celkem jasné. V kladce jsou vždy jedna nebo dvě drážky. Tyto drážky mají průměr pro daný průměr svářecího MIG drát. Pokud budeš nakupovat na e-shopu, mělo by to být v popisu. Pro příklad: budeš mít napsáno 0,8 – 1,0 milimetru, tak víš že jedna drážka je pro průměr drátu 0,8 a druhá pro průměr 1,0 milimetru.

 

 obrázek průměrů kladek

 

Velikost průměru kladky

Tady je to vlastně stejné, jen se jedná o velikost kladky. Velikost se určuje podle vnitřního a vnějšího průměru. Označení by mělo být opět jasné. Pro příklad 22/30 milimetrů.

 obrázek velikosti kladek

 

Typ materiálu

Tady už musíme myslet trochu dopředu. Kladky se dělí drážkou podle typu přídavného materiálu pro ocelový drát, hliníkový drát a sváření trubičkovým drátem. Kladky pro klasický ocelový nebo nerezový drát májí drážku do písmene „V“ aby drát neprokluzoval. Kladky pro hliník jsou s drážkou do písmene „U“. Hliník je měkký materiál a v skosené drážce typu „V“ se ti bude deformovat, proto se zde používá typ „U“ . Pro trubičkový drát je pak drážka do písmene „V“ s vroubkováním. S vroubky pak kvůli hladkému podávání drátu.

Typ svářečky

Ten musíš vědět vždy ty. Do jaké svářečky chceš danou kladku Se zbytkem ti dokážeme poradit, ale do dílny se ti na svářečku nepodíváme. Zejména jde o typ uchycení kladky v svářečce. Některé svářečky mají kladky zajištěny aretačním klínkem, jiné mají po obvodu vyvrtané díry pro usazení do čepu. Můžou se najít i jiné druhy, takže opravdu vybírej podle typu svářečky.

 

No a třešnička na závěr: pokud budeš mít 2-kladkovou svářečku, tak nepotřebuješ dvě kladky ale jen jednu! Jedna kladka je hnací ( to je ta, kterou můžeš vyměnit ) a druhá je hnaná / přítlačná. Ta nejde vyměnit a neřešíme drážky ani typ materiálu. Tato kladka je hladká. Stejně tak to platí pro 4-kladkovou svářečku, dvě kladky jsou hnací a dvě hnané / přítlačné. Potřebuješ tak dvě kladky! 

Doufám že teď už je vše jasné, kdyby i tak nebylo, neváhej nás kontaktovat. A rovnou si můžeš kladku u nás i vybrat.