Jaký je rozdíl mezi profi a hobby kuklou?

Je rozdíl mezi hobby a profi svářecí kuklou?

Ahoj svářečko/ svářeči.

Opravdu často se setkáváme s otázkou proč bych si kupoval dražší kuklu, když jsou všechny stejné? Odpověď je ANO i NE. Stejné jsou kukly tvarem skořepiny, funkcemi pro seřízení tmavosti, senzitivity a zpoždění při navrácení displeje do světlého stavu. 

Liší se však dalšími drobnostmi jako jsou počet senzorů, které snímají intenzitu záření , možností automatiky na nastavení clony a hlavně rychlostí setmění kukly.

Pojďme si něco málo říci k výše zmíněným funkcím a vybavení.

Senzory - u vyšší cenové hladiny bývají použity kvalitnější materiály, potom se kukla chová jinak co se týče rychlosti ztmavení, počet senzorů od 2 v základu u levných nebo 4 u lepších variant kukel, které rozšiřují jejich schopnost pokrýt širší okolí.

Automatika - existují kukly, které jsou automatické a stupeň setmění si řídí samy podle intenzity záření světelného zdroje. Vy si u nich jen lehce doladíte tmavost nebo světlost.

Rychlost setmění - ta souvisí s prvním bodem. Dražší kukly jsou vybavené kvalitnějšími senzory a ty reálně dokáží kuklu ztmavit rychleji. Obyčejná kukla může mít rychlost 0,2 - 0,1 ms, ovšem profi kukla začne na 0,07 ms a může skončit až na 0,004 ms. Vy to možná nepostřehnete, ale vaše oči vám poděkují. 

Twilight ADF funkce - kukly vybavené touto funkcí šetří vaše oči ještě více, protože do světlého stavu přechází postupně, tak jako když je ráno rozbřesk nebo večer se setmí. Hezky pozvolna bez rychlých přechodů.

Samozřejmě opravdu záleží na tom jak často sváříte, na druhou stranu zrak se zatím kvalitně nahradit  nedá, tak proč ho neochránit více.

Pokud vybíráte kuklu zkuste náš článek jak vybrat samostmívací svářecí kuklu.

 Hodně úspěchů. Práci zdar a sváření zvlášť!