Pro nakupující z jiného členského státu EU: vpravo nahoře změňte měnu na EUR.

Kolik nastavit tlak pro výčep piva?

Jak a kolik nastavit tlak pro výčep piva?

Nastavení výstupní tlaku z redukčního ventilu pro výčep piva je jeden z nejdůležitějších kroků pro správnou kvalitu čepovaného piva. Správně nastavený tlak zajistí nejen komfortní načepování piva ( rychlost a jednoduchost pro obsluhu ) ale zajistí i správnou kvalitu a chutnost samotného piva pro spotřebitele. Neméně důležité, je použít i správný hnací plyn.

Jaký hnací plyn pro výčep piva?

Výhody Nevýhody
Biogon® (CO2+N2) Spojuje výhody plynů ( CO2+N)
Ochrana piva před zvětráním
Zachovává říz a zvyšuje kvalitu pěny
Podporuje trvanlivost a zabraňuje přesycení
Oxid uhličitý (CO2) Ochrana piva před zvětráním Náchylnost na přesycení piva při nízké teplotě
Zabraňuje vzniku infekce a ztrátě řízu Nadýmání při i po konzumaci piva
Je přirozenou součástí piva při výrobě

 

Špatně nastavený tlak má za následek velmi sníženou kvalitu piva na čepu. Nízký ani vysoký tlak není správně. V obou případech musíme pivo čepovat na vícekrát, což je špatný způsob čepování a ztráta času. Opravdu to chce nastavit správně. Je to trošku vyšší dívčí ale na druhou stranu to jde jednoduše a moc času to nezabere. Chce to jen vědět, jak na to.

Nízký tlak při čepování piva způsobí: ,,plivání" piva do sklenice při čepování, čímž pivo vypění a ztrácí říz. Pivo pění až při výstupu z kohoutu čepu, nikoli v sudu. Dochází tak k domněnce, že když pivo pění, tak máme vysoký tlak. Což je chybná úvaha. Máme nízký tlak.

Vysoký tlak při čepování piva způsobí: pivo je přesycené, přebytečný tlak zbytečně regulujeme reduktorem na kohoutu výčepu.

 

Jak, nebo spíš na kolik, nastavit správný tlak pro čepování piva?

Správný tlak se skládá ze součtu tří veličin. Délka a průměr potrubí, výškový rozdíl mezi sudem a výčepem a požadovaným nasycením piva a teplotě piva v sudu. Níže v tabulkách si najdu svoje hodnoty. Sečtu je dohromady a výsledný výpočet tlaku v bar nastavím na redukčním ventilu.

Jak nastavit a obsluhovat redukční ventil máme na blogu o sváření a svařování také.

Na zdraví a ať chutná ! :-)

 

 

Vzorec pro výpočet je následující: Výsledný tlak = PD + PV + PT

 

PD: tlak bar v závislosti na délce a průměru potrubí

Délka 2 m 4 m 6 m 8 m 10 m 12 m 14 m 16 m 18 m
Průměr 7 mm 0,10 0,20 0,30 0,40 0,50 0,60 0,70 0,80 0,90
Průměr 10 mm 0,04 0,07 0,10 0,13 0,16 0,20 0,23 0,26 0,30
Průměr 12 mm 0,02 0,05 0,08 0,10 0,13 0,15 0,18 0,20 0,23

 

PV: tlak bar v závislosti na výškovém rozdílu dna sudu a výčepu

Metry (m) 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Tlak (bar) 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0

 

PT: tlak bar v závislosti na přání nasycení piva a jeho teplotě v sudu

Teplota piva °C 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Málo sycené 0,55 0,60 0,65 0,70 0,75 0,80 0,90 1,00 1,05
Středně sycené 0,93 1,10 1,07 1,15 1,22 1,30 1,38 1,45 1,52
Hodně sycené 1,30 1,40 1,50 1,57 1,65 1,72 1,80 1,88 1,96

 

 Redukční ventil pro výčep piva