Který redukční ventil na propan potřebuji?

Který regulátor tlaku na propan - butan, propan potřebuji?

Ahoj svářeči / svářečko, milovníci grilů i človíčkové co vaříte na plynu .

Přišel čas kdy smontuješ nový gril, umístíš nový sporák nebo jsi si naložil masíčko a chceš ho ugrilovat na stávajícím, paní ti chce uvařit oběd na plynovém sporáku. Nebo jsi svářeč, který jde na oběd.

A co se jako naschvál nestane?

Po rozbalení nových spotřebičů zjistíš, že dodávka grilu nebo sporáku byla bez redukčního ventilu. 

Při zapalování stávajícího grilu a sporáku ti starý ventil přestal fungovat a prostě to nehoří.

Po obědě ti nejde otevřít regulační ventil, nebo nereaguje na regulování  a ty nemůžeš pokračovat v práci.

Jak z toho ven?

Nový regulační ventil ( RV ) , ale jaký koupit?

Zde je pár rad

Pro svářeče

Ty máš asi nejjednodušší řešení. Regulační ventily na velké Propan Butanové nebo Propanové lahve jsou jasně dané.  Můžeš si nechat koupit ten samý, od stejného výrobce či od jiného, kdy by jsi však měl dodržet hodnoty na pracovním manometru. To znamená, aby jsi sháněl nový regulační ventil se stejným pracovním tlakem. V nejlepším  případě tento úkol zadáš skladníkovi ( nákupčímu ) ve vaší firmě a on to zařídí.

Pro ty co jim přestal fungovat

Vy to máte možná trošilinku složitější. Pokud je na starém RV vidět štítek, lze většinou vyčíst, jaký typ regulátoru tlaku používáte 29, 30, 50 mbar nebo 1,5 Kg/h. Pak je to hračka. Tím je to jasně dáno. Jenže! Pokud štítek není čitelný je nutné zjistit v návodu spotřebiče, jaký typ tam má být a podle toho ho zakoupit. Není li štítek se spotřebou ani na spotřebiči, návod se ztratil, čeká vás více práce, u které se možná zapotíte.

Pro hrdé majitele nových spotřebičů

Vy musíte zjistit v návodu na obsluhu, jestli máte vysokotlaký nebo nízkotlaký spotřebič. U vysokotlakého nepotřebujete žádný redukční ventil, napojíte ho přímo na lahev. U nízkotlakého zjistíte jaký typ RV má být namontován nebo jak velkou spotřebu má váš spotřebič v kilogramech za hodinu. Bez těchto údajů si vyberete jen těžko. 

Proč musím znát spotřebu a údaje o velikosti RV?

Tak jako je důležité natankovat do benzínového auta benzín, je důležité znát spotřebu spotřebiče. Pokud totiž namontujete redukční ventil s malým tlakem a průtokem, na spotřebič s velkým odběrem, nebude vám gril nebo sporák hořet a fungovat jak potřebujete. Naopak pokud namontujete redukční ventil s velkým tlakem a průtokem na spotřebič s nízkými hodnotami, můžete tento spotřebič nenávratně poškodit.

Věnujte výběru pozornost a čas, nebo se obraťte na naši odbornou prodejnu, rádi vám pomůžeme.

Hodně úspěchů. Vaření a grilování zdar.