Proč se mi lepí elektroda?

Lepí se ti elektroda? Proč?

Ahoj svářeči / svářečko.

Začínáš, nejsi ještě tolik zkušený / á, běžně sváříš. Při začátku sváření se ti lepí elektroda? 

Tak jako u všeho ostatního i při sváření musíme dodržet pár pravidel. Pokud ty pravidla nedodržíme může se stát, že se ti lepí elektroda při začátku sváření. To není nic hrozného, zkusíme ti dát pár rad aby se to nedělo.

Možné příčiny a řešení:

Nesprávný druh elektrody 

Nesprávná elektroda dokáže způsobit přilepení při začátku svaru, každý druh má totiž svou polaritu.

Pokud vlastníš klasické trafo, musíš používat elektrody s rutilovým obalem. Invertor je svářečka vyšší úrovně, která umí oba druhy, ale není všemocná. Zde je důležité dodržet polaritu použitých elektrod. U bazických je zapojení klasické, kdy konektor PLUS = držák elektrody. U rutilových je zapojení obrácené tzn. držák elektrody je na MINUS konektoru.

 

Špatná kostra

Pokud máš zemnící kleště uchyceny na nabarveném, zkorodovaném povrchu nebo sváříš na znečištěné ploše, nemusí dojít k přenosu dostatečně silného proudu pro zažehnutí oblouku a elektroda se přilepí. Vyčisti povrch, přesuň zemnící kleště na čistou vodivou plochu. Vždy by jsi mněl svářet na vyčištěném povrchu. Neočištěný lze akceptovat jen při opravách, kde není dostatek místa. Na to jsou určeny jsou speciální elektrody.

Jsi pomalý

Při zapalování oblouku škrtneš o materiál aby jsi zapálil oblouk. Jenže ihned po zapálení se musíš oddálit, aby oblouk mohl hořet. Pokud to neuděláš a nestihneš to, elektroda se může přilepit.

Vlhká elektroda

Elektrody by mněly být uchovávány v suchém prostředí. Pokud navlhnou mohou způsobit problémy při zapalování a lepit se. Přilepení je pak doprovázeno nadměrným loupáním obalu při pokusu o odtržení přilepené elektrody. Pro jejich správné uskladnění vyber suché místo ( radiátor, kouřovod od kotle ) nebo použij sušičku elektrod.  Zde se zastavím a vysvětlíme si ještě jeden pojem a to ANTISTICK. Toto je funkce svářečky, u které si hodně zákazníci pletou pojmy a špatně si je vysvětlují. Jak funguje ANTISTICK?  - pokud se přilepí elektroda tato funkce sníží ( skoro vypne ) svářecí proud na minimum tak aby elektroda mohla vychladnout a vy jste ji mohli ulomit. Pokud by se proud nesnížil, docházelo by stále ke zkratu, elektroda by byla červená a měkká, nešla by tedy odlomit. ANTISTICK NENÍ A NIKDY TO NEBYLA FUNKCE, KTERÁ ZABRÁNÍ PŘLEPENÍ ELEKTRODY!

Malý proud

Je možné, ale nepravděpodobné, že jsi si nevšiml špatně nastaveného proudu svářečky. Prostě chceš svářet 2,5 elektrodou máš však nastaveno 25 A což je tak pro elektrodu 1,6mm. Přidej ampéry na potenciometru. Pokud máš svářecí zdroj vybavený funkcí HOT START, zapni ji a nastav si dobu, po kterou má být startovací proud vyšší.

Uvolněný konektor, poškozený kabel

Pokud máš uvolněný konektor kabelu ve svářečce, nedochází k potřebnému přenosu svářecího proudu. Navíc v tomto případě může dojít k poškození svářečky. Zkontroluj a popřípadě dotáhni volné konektory.

Časem se každý kabel opotřebí a je nutné ho zkrátit nebo je to levný model kabelu ( poplastovaný) , který se může zlomit.  Všechny svářecí kabely musí mít při určité délce určitý průměr. Pokud se toto pravidlo nedodrží, nebude docházet ke správnému přenosu proudu a i to může způsobit přilepení a pak následné horší kvalitu svarů.

 Při kontrole poškození kabelů, měj kabely vždy odpojené od svářecího zdroje nebo zdroj odpojený od sítě!

Hodně úspěchů. Práci zdar a sváření zvlášť!