Svářecí stůl ANO - NE?

Svářecí stůl ANO či NE? 

Tuto otázku si položí asi každý svářeč, který vyrábí jakoukoli konstrukci nebo přípravek ať jako hobík doma nebo jako zámečník. U velkých firem, které se živí velkovýrobou je toto téma většinou vyřešené, protože tam vědí, že svářecí stůl šetří nervy, svaly a hlavně čas svářeče, který je drahý. 

Proč tedy ANO

Svářecí stůl je čistá, rovná,  kovová NEBARVENÁ plocha většinou vybavená otvory pro upínání, s pracovní deskou v optimální výšce, pro jednodušší práci. Pokud by jsi tedy svářel nový kov, bez barvy, naskytnou se hned první dvě výhody stolu. První je rovná plocha, takže ti odpadne kolébání svařence na nerovné ploše a druhou je nenabarvený kov, což znamená, že si kostru ( zemnící kabel ) můžeš nechat připnutou v rohu na desce a zvesela svářet aniž by jsi ji musel neustále přehazovat na svařenci při jakémkoli jeho otočení. Další obrovskou výhodou je prodej upínacích pomůcek k těmto stolům. V nepřeberném množství upínáků plochých, rohových, úhlových, excentrických atd. si vybereš ten co ti sedne nejvíce. Díky upínákům budeš mít 100% jistotu dobře odvedené práce, s minimální možností pokroucení svařence a bez nutnosti mít osm rukou a devět nohou k podržení svařence při prvním bodování. 

 

Jaké stoly jsou v oběhu? 

Tak jako u svářeček si dnes můžeš vybrat stoly od pár do sta tisíc Kč. Vyrábí se stoly pro hobby, zlatý střed až po opravdu profi otočné stoly pro velké firmy. Jaký si vybereš je jen na tvých možnostech. Důležité je, že ke všem se dají dokoupit výše zmíněné upínací prostředky.

Proč ne?

Zde mne napadne snad jen cena, ale to je opravdu na zváženou.

Závěrem

Pokud jsi hobík a nebudeš ( samo můžeš ) si kupovat super profi stůl, vejdeš se cenou opravdu do několika tisícovek. Pokud vlastníš zámečnictví a jistý druh práce se ti opakuje, asi by bylo lepší zainvestovat do něčeho většího a dražšího. Ono když si to ve finále spočítáš, můžeš zjistit, že opravdu šetříš čas = peníze a své nervy.

Konečné rozhodnutí je vždy na tobě svářeči!  Práci zdar a sváření zvlášť!