Sváření elektrickým obloukem jen v brýlích?

Sváření v brýlích, nebo polomasce elektrodou, CO2, TIGem? NE - NIKDY!

Ahoj svářeči / svářečko.

Poslední dobou se nám tu objevuje dosti nehezký a nebezpečný nešvar. Já jako dlouholetý svářeč se hrozím toho, jak lehkovážní někteří hobíci jsou při sváření elektrickým obloukem.

Na zahraničních a některých nezodpovědných tuzemských E-shopech a tržnicích se objevil „ velký ” hit a to svářecí samostmívací brýle samotné nebo s odnímatelnou polomaskou.

Já osobně jsem toto zaznamenal, až když se mne na to zeptal u nás v obchodě zákazník. Nejdříve jsem ho nepochopil a myslel si, že poptává klasické svářecí brýle pro autogenní soupravu, to by bylo OK. Když jsme se pochopili, zděšením mi vstal ten zbytek vlasů na hlavě! ALE POZOR takové brýle nejsou nic nového! Podobná věc, která nebyla samostmívací se prodávala v 90 letech a rychle se od ní upustilo!

Tak se na to koukneme. Možná si po přečtení řádků níže uvědomíš ( Ty, který to podceňuješ, nebo o polomasce přemýšlíš ) jaká je to hloupost nechránit sebe a svoje zdraví.

Co vzniká nebezpečného při sváření elektrickým obloukem?

Při sváření, svařování ( jak chceš ) kromě možnosti úrazu elektrickým proudem, vzniká několik druhů záření, škodlivých pro lidské zdraví! Proto se každý svářeč musí chránit od hlavy k patě aby snížil riziko zdravotních potíží a úrazů!

Druhy záření

  • Vysokofrekvenční elektromagnetické - podle kmitočtu a výkonu narušuje činnost mozku a centrální nervové soustavy
  • Infračervené - přehřívá pokožku a tkáně těsně pod ní. Dokáže způsobit popáleniny - úpal = nevolnost zvracení
  • Ultrafialové - způsobuje vážné popáleniny pokožky bez předchozích varovných příznaků, poškodí čočku oka, způsobuje záněty ( řezání ) oka
  • Viditelné - oslňující záře, která může způsobit zánět spojivek
  • Ionizující - může způsobit chemické změny v buňkách a poškodit DNA

Pokud jsi četl dobře, zjistil si, jak je sváření zdraví škodlivé, pokud se nechráníš!

Ochrana

Právě proto se prodávají ochranné pomůcky a svářecí kukly. Ochranné pracovní pomůcky se nevyrábí pro nic za nic. Například každá  svářecí kukla ti ochrání hlavu z více jak 60%, kdy odráží přímé záření od tebe. 

Závěrem

Nikdo tu nechce nikoho děsit, strašit nebo odradit od sváření, ale vše má svá pravidla a řád. Svářím přes 20 let hobby i profi, používám veškeré ochranné pomůcky jako jsou montérky, rukávníkyrukavice, svářecí čepice, kukla a mé zdraví je v tomto směru absolutně v pořádku. Jen jednou v životě jsem při sváření elektrodou použil na 4 hodiny něco podobného jako jsou ony zmíněné polomasky nebo jen brýle. Večer jsem vypadal jako čerstvě uvařená langusta s bílým tetováním kolem očí. Tu noc jsem se moc nevyspal, protože ta bolest byla dosti intenzivní a druhý den jsem ty brýle vyhodil do popelnice.  Od té doby jsem NIKDY, opravdu NIKDY nic podobného nedal na hlavu a mám klid. Tělo jsem si chránil vždy a tento nesmysl ( brýle ) jsem si dal na hlavu z hlouposti a mladické nerozvážnosti. 

Jako bonus si porovnáme ceny toho „ hitu ” a kukel.

Takové brýle s polomaskou se dají koupit od 300 Kč, což jsou obyčejné šunty, které se dají přirovnat k prvním hobby samostmívacím kuklám, ze kterých nás bolely oči. Ty „ lepší ” brýle se prodávají okolo 1000 - 1600 Kč. 

Samostmívací kukly se prodávají také od 300 Kč ( ano, ale takové šunty  u nás nenajdete) a jdou cenou až do deseti tisíců. Ty drahé si kupují profíci pro sváření 8 hodin denně a i nadšenci jako já. To záleží na vás.

Milí přátelé svářeči, chraňte si prosím své zdraví, zbytečně neriskujte koupí něčeho co je jen nefunkční módní hit. Používejte správné ochranné pomůcky jako jsou svářecí kukly, které vám zakryjí většinu hlavy a odrazí škodlivé záření od vás. Nabídku máme opravdu bohatou, vybere si u nás každý. 

 Hodně úspěchů. Rozum do hrsti. Hodně zdraví. Práci zdar a sváření zvlášť!