For purchases from the European Union, change the currency at the top right to EUR.

Synergie kouzelné slovo

Synergie, kouzelné slovo pro svářeče

Ahoj svářečko / svářeči

Dnes jen tak zlehka zavadíme o magické slovo v oboru sváření a tím je SYNERGIE. 

Synergie z řeckého syn - ergazomai v překladu spolu - pracovat, znamená spolupráci, společné působení. Označuje situaci, kde výsledek současně působících složek je větší ( pro nás lepší, kvalitnější ) než součin jednotlivých složek. 

Převedeno pro nás, vy použijete chytřejší mašinku, která má přednastaveny hodnoty pro jednotlivě daný typ sváření, kdy výsledný svár by mněl být lepší než při použití „hloupé” svářečky a manuálním nastavením.

Svářečky bez synergie - u nich je předpoklad, že si umíte vše nastavit sami a dokážete odhadnout jaké hodnoty použijete pro daný typ materiálu. Sváří dobře, vynikajícně, ale nastavení je čistě na vás. Takovou ve velké míře používají zkušení svářeči.

Svářečky se synergií - funkce Synergie - u těchto mašinek je díky technologiím IGBT ( řízení procesorem ) možno vytvořit programy, které mají přednastavené hodnoty pro sváření různých typů materiálů jako je nerez, ocel, hliník. Synergie může být jednoduchá, kdy nastavíte například jen průměr drátu a pak podle přiložené tabulky nastavíte proud v Ampérech nebo rychlost posuvu drátu a ostatní si svářečka nastaví sama. U propracovanější verze, která je většinou doprovázena i LCD displejem pak vidíte i jak silný materiál provaříte. Vše nastavujete jedním „ kolečkem ” potenciometrem.  Vy máte tedy jen povinnost vybrat si správný program z nabídky a začít svářet. Díky synergii dokáže svářet i opravdový laik a člověk, který nikdy nesvářel. Pokud se tedy učíte svářet, tato funkce vám umožní získat první zkušenosti a má obrovskou výhodu neodrazení vás od sváření. Většinou je výsledný svár dosti kvalitní a potřebuje jen menší doladění. Za používání synergie se však nemusíte stydět, protože i profesionální stroje za několik desítek tisíc jsou jí také vybaveny. Pomáhají svářečům doladit konečný výsledek, prostě svářečka s vámi spolupracuje, přesně tak jak jsem to popisoval na začátku. Díky synergii může být svářeč i rychlejší při sváření.

Na druhou stranu synergie je někdy a někomu na škodu a lepšího výsledku dokáže dosáhnout s manuálním nastavením. Každý jsme jiný, Synergie pro někoho je a pro jiného ne. Výběr je jen na vás.

Jestli vybrat svářečku s nebo bez této funkce je jen čistě na vás. 

Mnoho úspěchů.  Práci zdar a sváření zvlášť.