For purchases from the European Union, change the currency at the top right to EUR.

Tvrdé a měkké pájení

Pájení na tvrdo nebo měkké pájení?

Ahoj svářečko / svářeči

Dnes se jukneme na systémy spojování materiálů, které nejsou svářením, ale při některých aplikacích ho dokáží plnohodnotně nahradit.

Jsou to tvrdé a měkké pájení. To druhé je asi více v podvědomí většiny z nás.  

Měkké pájení ( letování )

Jedná se o spojování materiálů s použitím teplot do 450°C za pomoci pájky a tavidla. Používá se většinou v elektrotechnice, topenářství pro pájení a spojování komponentů s vodiči nebo pro spojování topenářských měděných trubek.

Pájka je kov s nižším bodem tání, než je spojovaný materiál, vyráběla se z olova v dnešní době je olova použito minimum nebo není použito vůbec a pájky jsou z cínu s různými přídavky jiných materiálů. Pájka může být plněná tavidlem nebo plná bez něj.

Tavidlo slouží k očištění pájených materiálů a k usnadnění tečení pájky k letovaným dílům. Může být ve formě kapaliny, prášku, pasty.

K tavení se používají elektrické pájky se smyčkami, pájecí stanice nebo i ruční plynové pájky, hořáky. Výsledný spoj je dostatečně pevný k udržení spojovaných materiálů a k dostatečnému přenosu proudu. Není však tak pevný jako při klasickém sváření a tvrdém pájení.

Tvrdé pájení

Zde se spojují materiály s použitím teploty nad 450°C. Stejně jako v předchozím případě za pomoci pájky a tavidla. Používá se pro spojování kovů a to i nepodobných kovů mezi sebou. Například ocel, měď, zlato, stříbro. Aplikace bývají v zemědělství, průmyslu, zámečnictví, šperkařství lze spojovat hydraulické trubky, rámy kol a podobně.

Pájka je v tomto případě mosaz, stříbro, měď. Může být obalovaná k té už není potřeba tavidlo, ale i holá kde tavidlo bývá naopak nutností.

Tavidlo, které opět slouží k očištění pájených materiálů, ochraně proti oxidaci a smáčení kdy podporuje zatékání a stékání pájky k spojovaným materiálům může být ve formě pasty, kapaliny, prášku. K tavení se používají plamenné soupravy v kombinaci kyslík, acetylen nebo kyslík, propan, propan-butan.  Výsledný spoj může být pevnější než pájený materiál, rozhodně pevnější než u měkkého pájení avšak stále není pevný jako sváření. Oproti sváření má však velmi často výhodu a to je rychlost. 

Do této kategorie spadá i MIG pájení. Pájet totiž lze i svářečkou MIG/MAG. Ano svářečkou, známou jako CÉóčko. Zde se již totiž nejedná o klasické sváření. Teplota při tomto způsobu se pohybuje zhruba od 800 do 1100°C. Tento způsob se používá například pro návary a sváry bezkyslíkatých mědí, pozinkových, pohliníkovaných, ocelových plechů,  bronzů, lodních dílů, chemických aparátů a odsolovacích zařízení. Výsledný spoj je odolný korozi, mořské vodě, kavitaci.  Je nutno zakoupit speciální drát, který nepatří mezi ty nejlevnější a pak plyny podle způsobu aplikace a konečného použití. Nelze svářet obyčejným CO2 nebo mixem plynů CO2 - Argonu. Vždy  to bude speciální plyn. 

Mnoho úspěchů. Práci zdar a pájení zvlášť!