Redukční ventily na potravinářské plyny
Lahvový redukční ventil nazýván také jako hodiny, snižuje tlak z plynové lahve na nastavenou dolní úroveň požadovanou spotřebičem, například výčepním zařízením a zároveň ji udržuje stálou a pouští v požadovaném tlaku plyn z lahve do spotřebiče. Lahvový redukční ventil je nutné použít vždy při připojení tlakové lahve s plynem pro potravinářské účely.
Nejprodávanější
Značky
Pro plyn
Redukční ventil na tlakovou lahev Oxid uhličitý - CO2. Mini verze (pouze menší rozměry, výkon a použití stejné). Nejlevnější redukční ventil na trhu i přesto ale dlouhá...
Redukční ventil pro potravinářské účely a výčep nápojů
Nastavení výstupní tlaku z redukčního ventilu pro výčep nápoje je jeden z nejdůležitějších kroků pro správnou kvalitu čepovaného nápojem zejména tedy piva. Správně nastavený tlak zajistí nejen komfortní načepování nápoje / piva ( rychlost a jednoduchost pro obsluhu ) ale zajistí i správnou kvalitu a chutnost samotného nápoje / piva pro spotřebitele. Neméně důležité, je použít i správný hnací plyn.
Jak vybrat hnací plyn pro výčep nápoje
- Na pivo = Biogon® (CO2+N2)
- Na limonádu či sodovku = Oxid uhličitý (CO2)
- Na víno = Dusík
Co způsobí špatně nastavený redukční ventil při čepování nápoje
Špatně nastavený tlak má za následek velmi sníženou kvalitu nápoje / piva na čepu. Nízký ani vysoký tlak není správně. V obou případech musíme nápoj / pivo čepovat na vícekrát, což je špatný způsob čepování a ztráta času. Opravdu to chce nastavit správně. Je to trošku vyšší dívčí ale na druhou stranu to jde jednoduše a moc času to nezabere. Chce to jen vědět, jak na to.
Nízký tlak při čepování nápoje / piva způsobí: ,,plivání" nápoje / piva do sklenice při čepování, čímž nápoj / pivo vypění a ztrácí říz. Nápoj / pivo pění až při výstupu z kohoutu čepu, nikoli v sudu. Dochází tak k domněnce, že když nápoj / pivo pění, tak máme vysoký tlak. Což je chybná úvaha. Máme nízký tlak.
Vysoký tlak při čepování nápoje / piva způsobí: nápoj / pivo je přesycené, přebytečný tlak zbytečně regulujeme reduktorem na kohoutu výčepu.
Jak, nebo spíš na kolik, nastavit správný tlak pro čepování
Správný tlak se skládá ze součtu tří veličin. Délka a průměr potrubí, výškový rozdíl mezi sudem a výčepem a požadovaným nasycením nápoje / piva a teplotě nápoje / piva v sudu. Návod, jak nastavit redukční ventil pro výčep piva, najdeš u nás na blogu stejně jako návod, jak vůbec pracovat s redukčním ventilem správně.
Jak nastavit a obsluhovat redukční ventil.
Výběr správného lahvového redukčního ventilu obnáší znát druh plyn a z něj vyplývající velikost šroubení redukčního ventilu pro připojení na plynovou lahev. Dále je nutné znát vstupní tlak ( z lahve do redukčního ventilu - pod jakým tlakem je plyn v lahvi stlačen ) a i požadovaný výstupní tlak ( jaký tlak spotřebiče potřebuje pro svůj provoz ) z redukčního ventilu. U některých aplikacích záleží i na požadovaném průtoku plynu redukčním ventilem, aby toho byl vůbec schopen a plyn takzvaně nezamrzal. Mrkni třeba do blogu o sváření a svařování, kde najdeš nejen tyto informace ale právě třeba i článek o tlakových lahvích s plyny.